
Een reis naar Tsjernobyl in Oekraïne is een ervaring die u niet snel zult vergeten. Kom alles te weten over de grootste kernramp ooit. Bezoek de diverse hoogtepunten zoals kernreactor 4 en de spookstad Pripjat. Mevo Reizen biedt een reis aan naar de hoofdstad Kyiv in combinatie met een bezoek aan Tsjernobyl.
[product id=”1259″]
[product id=”13331″]
[product id=”13439″]
Geschiedenis Tsjernobyl
Voor de kernkamp
Gedurende de zestiende eeuw stond Tsjernobyl onder sterke Joodse invloed. Tijdens de Sovjet werd Tsjernobyl gebruikt als centrum voor scheepvaart reparatie. Tsjernobyl is gekozen als locatie voor een energiecentrale om verschillende redenen. De voornaamste reden was om het lage aantal inwoners en de goede bereikbaarheid via de rivier Pripyat. De bouw van de energiecentrale begon in 1970, waarna de eerste reactor werd geopend in 1977. De Sovjets hadden plannen om de grootste energiecentrale ter wereld te bouwen. Deze zou uiteindelijk bestaan uit twaalf reactoren. Hiervan zijn vier reactoren gebouwd totdat het noodlot toesloeg.
De kernramp
Op 26 april 1986 vond de grootste kernramp ooit plaats. De explosie vond plaats vanwege een samenloop van omstandigheden. Het beveiligingssysteem had een te laat automatiseringsniveau en was niet up-to-date. Tijdens de nacht van 26 april werd er een experiment met de koelinstallatie uitgevoerd. Door het experiment kwam de hele kernreactor stil te liggen. Gedurende deze nacht explodeert kernreactor 4 en komen meerdere mensen om het leven. Binnen drie uur is de brandt in de kernreactor geblust. Echter bleef een mix van nucleaire brandstoffen nog tot 10 mei 1986 branden. Door de explosie zijn verschillende gebieden vervuilt geraakt. Deze gebieden zijn binnen een week na de explosie geëvacueerd. Tsjernobyl en Pripyat zijn één van deze gebieden rondom de kerncentrale.
De nieuwe sarcofaag
Na de kernramp in 1986 is er om de reactor een betonnen laag gebouwd. Door middel van deze laag werd de straling tegengehouden. Na een lange tijd zijn er barsten en scheuren ontstaan in deze laag. Om de straling tegen te houden is er een nieuwe sarcofaag gebouwd. In 2016 is deze sarcofaag over de kernreactor geplaatst. Lees meer over de nieuwe sarcofaag en krijg een impressie van de gesloten zone Tsjernobyl.
Bezoek aan Tsjernobyl
Dagtour Tsjernobyl
De dagtocht naar Tsjernobyl begint vanuit de hoofdstad Kyiv. Tijdens de 2,5 uur durende reis naar Tsjernobyl wordt er een Tsjernobyl documentaire getoond over de kernramp. Het eerste controlepunt dat bereikt wordt is Dytyatky. Vervolgens reist u door naar de kerncentrale Tsjernobyl. Voordat u de gesloten zone betreed komt u langs een checkpoint met paspoortcontrole. De eerste stop binnen de gesloten zone is kernreactor 4. Hier vond meer dan 30 jaar geleden de grootste kernramp ooit plaats. De reactor met sarcofaag is te bewonderen op ongeveer 100 meter afstand. Op deze plek vindt u ook het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de kernramp.
Het bezoek wordt voortgezet via het rode bos naar de stad Pripyat. In deze spookstad vindt u de vele verlaten gebouwen. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld scholen, een hotel en speeltuinen. Tijdens de dagtocht zal de professionele gids alles vertellen over de ramp en de verlaten stad. Naast Tsjernobyl en Pripyat brengt u ook een bezoek aan het dorpje Opachychi. Dit dorpje bevindt zich in de gesloten zone van Tsjernobyl. Hier zult u onder andere bewoners ontmoeten die nog steeds in de gesloten zone wonen. De dagtour naar Tsjernobyl eindigt in de hoofdstad Kyiv.
[product id=”13331″]
Tweedaagse tour Tsjernobyl
Naast de dagtour kunt u ook kiezen voor een tweedaagse tour naar Tsjernobyl. Gedurende deze tour bezoekt u dezelfde hoogtepunten als die van de dagtour. Daarnaast maakt u een overnachting in het hotel binnen de gesloten zone. Tijdens de tweede dag van de tour bezoekt u nieuwe locaties. Hierbij kunt u denken aan het treinstation in Semikhody, de spoorbrug net buiten Pripyat en het ziekenhuis. De tour wordt begeleid door een professionele gids met uitgebreide kennis over de gesloten zone en kernramp van Tsjernobyl.
[product id=”13439″]
Met Mevo Reizen naar Tsjernobyl en Oekraïne
Mevo Reizen beidt verschillende mogelijkheden voor een reis naar Oekraïne. Een onderdeel hiervan is een reis naar Tsjernobyl en de gesloten zone. Tijdens deze reis bezoekt u niet alleen Tsjernobyl maar ook de hoofdstad Kyiv.
[product id=”1259″]
Veelgestelde vragen Tsjernobyl
Is het veilig om een bezoek te brengen aan Tsjernobyl?
Ja! Tsjernobyl is veilig. Als u zich aan de regels houdt en de instructie opvolgt van de gids is er niets aan de hand. Het is alweer 30 jaar geleden dat de ramp bij de centrale van Tsjernobyl plaatsvond. Het stralingsniveau is inmiddels laag, het is zelfs vergelijkbaar met dat in ‘normale gebieden’. De route is veilig maar zorg ervoor dat u op de route blijft. Raak absoluut geen objecten aan, sommige objecten kunnen radioactiviteit makkelijker absorberen dan anderen waardoor het stralingsniveau plaatselijk hoger kan zijn. Kortom, als u de regels opvolgt en geen afwijkende dingen doet is een tour naar Tsjernobyl niet schadelijk voor uw gezondheid.
Mogen kinderen naar Tsjernobyl?
Nee, helaas niet. Het gebied is toegankelijk voor iedereen van 18 jaar en ouder.
Hoe verloopt de reis naar Tsjernobyl?
Alle tours beginnen in Kyiv, dit is de hoofdstad van Oekraïne. Normaal gesproken worden de gasten verwacht tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends bij de afgesproken plaats om vervolgens met de bus naar Tsjernobyl te vertrekken. Uw bezoek melden we aan bij de Oekraïense overheid, dit kan tot twee weken voor vertrek van de tour.
Hoeveel kost het om naar Tsjernobyl te gaan?
Prijzen voor dagexcursies starten vanaf €119 per persoon. De prijs hangt af van hoeveel mensen er deelnemen aan de tour, vraag ons naar de mogelijkheden. U kunt ook een privé dagtour of zelfs meerdaagse tour boeken. U heeft dan een privé chauffeur en gids, dit is maatwerk. Tijdens een groepstour reist u in een kleine groep, u ziet evenveel als tijdens een privé tour.
Hebben Pripyat en Tsjernobyl dezelfde betekenis?
Tsjernobyl is een district van de regio Kyiv. Pripyat is de grootste verlaten stad in het Tsjernobyl gebied. De stad werd gesticht als de stad voor de mensen die bouwden en werkten bij de kerncentrale. U bezoekt tijdens de tour beide plaatsen.
Brengt u een bezoek aan de spookstad Pripyat?
Ja. U bezoekt de spookstad Pripyat met de verlaten kermis, het zwembad, een school etc. U heeft hier ruim de tijd om op eigen gelegenheid de verlaten stad te bezichtigen.
Kan ik foto’s of video’s maken tijdens de tour?
Ja, u kunt foto’s en video’s maken behalve bij Dytyatky checkpoint waar u de gesloten zone betreed en weer verlaat.
Is het mogelijk om bij de gebouwen naar binnen te gaan?
Het is officieel verboden om in de gebouwen te gaan sinds maart 2012. Sommige gidsen laten het wel toe om binnen te bezichtigen. Dat u gebouwen kunt betreden kunnen we niet garanderen, onze ervaring is dat gidsen het toelaten en dat u de gebouwen van binnen kunt bezichtigen.
Zijn de tour naar Tsjernobyl zone legaal?
Ja, alle tours zijn legaal en worden geregistreerd bij de overheid in Oekraïne. Er zijn officiële papieren aanwezig, anders is het ook niet mogelijk om de grens van de gesloten zone te passeren. Om deze reden hebben we ook een kopie van uw paspoort nodig.
Kan ik een Geigerteller huren?
Ja, dit kan. Geef dit alstublieft van te voren aan zodat we de geigerteller kunnen reserveren.
Heb ik speciale veiligheidskleding nodig?
Nee, dat is niet nodig. Wel dient u ervoor te zorgen dat u aan zich aan de volgende regels houdt:
1. Draag kleding dat uw complete lichaam bedekt
(shirt of trui met lange mouwen en een lange broek)
2. Draag gesloten schoenen (dus geen slippers of open schoenen).
Kan ik een Geigerteller kopen?
Ja, u kunt een Geigerteller ter plaatse aanschaffen. Geef dit alstublieft van te voren aan. Het is een leuke gadget maar u kunt ook ter plaatse een geigerteller huren. Ook heeft de gids die tijdens de tour meegaat een geigerteller bij zich.
U kunt ook de volgende benodigdheden huren:
1. Geigerteller, dit is een apparaat dat de hoogte van de radioactiviteit kan meten.
2. Speciaal beschermende pakken (het is niet nodig, maar de lokale autoriteiten bieden deze mogelijkheid aan).
Kan ik een Geigerteller kopen?
Ja, u kunt een Geigerteller ter plaatse aanschaffen. Geef dit alstublieft van te voren aan. Het is een leuke gadget maar u kunt ook ter plaatse een geigerteller huren. Ook heeft de gids die tijdens de tour meegaat een geigerteller bij zich.
Mag en kan ik eten en drinken in de gesloten zone?
U mag drinken meenemen tijdens de tour. Wij raden u aan om vooraf in Kyiv voldoende water / drinken te kopen voor tijdens de tour. Vooral in de maanden juli en augustus kan het warm zijn in Oekraïne (landklimaat). In de gesloten zone bent u niet in de gelegenheid water of snacks te kopen. Tijdens de tour is een uitgebreide lokale lunch inbegrepen.
Is Oekraïne deel van de EU?
Nee, Oekraïne ligt wel in Europa maar is geen EU-lid.
U heeft daarom een geldig paspoort nodig om naar Oekraïne te reizen.
Kan ik mijn mobiel gewoon gebruiken in Oekraine?
Ja én nee. Uw telefoon zal gewoon werken, maar tegen hogere kosten dan in de EU. Wij raden u aan dit vooraf uit te zoeken. Uw mobiele databundel is (waarschijnlijk) ook niet geldig in Oekraïne. Zet daarom roaming voor de zekerheid uit om hoge kosten te voorkomen.